Bulgaria destinatia de vara preferata de romani

De ce sa vizitam Bulgaria?
Pentru ca este o tara aflata in plin progres, care pune accent foarte mare pe tot ceea ce inseamna turism! Bulgaria are un relief complex, cele mai notabile forme de relief fiind: Campia Dunarii, Muntii Balcani si Muntii Rodopi. Balcanii sunt dispusi intr-un lant care strabate tara de la est la vest, in timp ce cele doua masive muntoase Rila si Pirin marginesc Muntii Rodopi catre est. Aici se afla cel mai inalt punct al peninsulei Balcanice, Musala (Muntii Rila, fiind aflati destul de aproape de capitala), care atinge 2.925 m. Iesirea la Marea Neagra asigura Bulgariei avantul economic, turismul international fiind extrem de dezvoltat pe litoralul bulgaresc.
Clima Bulgariei este dinamica datorita situarii la intalnirea maselor de aer mediteraneean si continental, cu participarea muntilor ce au efect de bariera. De mentionat este faptul ca diferenta de temperatura intre nord si sud este de doar 1 grad, si ca precipitatiile ajung la 630 mm pe an, fluctuand in functie de zona (in munti ajung si pana la 2.500 mm). Iarna, masele de aer continental aduc mari cantitati de zapada.
In ultimii ani, Bulgaria a devenit o destinatie turistica importanta, statiunile de aici inscriindu-se pe lista celor mai ieftine statiuni litorale din Europa. Majoritatea celor ce aleg sa viziteze Bulgaria prefera sa petreaca cel putin un weekend aici indiferent ca o fac la ski, pe litoral, ori vizitand importante vestigii locale. Cu totii sunt incantati de timpul relaxant petrecut pe pamant bulgar si doritori sa revina pe aceste meleaguri civilizate.
In principal, plajele au o latime de 150 de metri, cu o lungime de 5 km. Nisipul este fin, apa marii este calda, curata si calma. Adancimea apei nu depaseste (in general), 1,6 m la o distanta de 100-150 metri de mal.
Cand e cel mai bine sa mergem?
Fiind o tara complexa atat din punct de vedere geografic (munti inalti, cu deschidere larga la Marea Neagra), cat si din punct de vedere istoric, putem afirma fara retineri ca Bulgaria este o tara ce poate fi vizitata in orice perioada a anului. Totusi, vara aduna anual zeci de mii de turisti (in cel mai mare numar germani, romani si greci) datorita plajelor intinse, curate si a personalului extrem de politicos si civilizat. In ultimii ani, numarul de turisti a crescut semnificativ si pe parcursul iernii in special datorita noilor statiuni de ski, dotate cu cele mai performante instalatii.
Oricand am merge, este recomandat sa ne rezervam o vacanta din timp (un early booking Bulgaria este recomandat in special datorita raportului calitate-pret foarte bun, dar si pentru a prinde o perioada cat mai potrivita alegerii noastre) si sa nu ne grabim in a face o alegere. Nu toate agentiile turistice ofera reduceri la early-booking, dar putem solicita, si daca nu, ne adresam celor care au astfel de tip de reducere.
In ce statiuni e cel mai bine sa mergem?
Pentru cei interesati sa viziteze diverse orase ce adapostesc vestigii importante, alegerea nu va fi una usoara! Printre principalele destinatii turistice se numara capitala Sofia, orasul medieval Veliko Tarnovo, statiunile de pe litoral Nisipurile de Aur (situata la 17 km nord de centrul orasului Varna, una din destinatiile preferate de tineri din intreaga lume), Albena (aflata la 12 km de Balciv si 30 km de Varna, cu un stil arhitectonic unitar si unic, cu hoteluri situate exact pe plaja, orientate spre soare), ori Obzor, Konstantin si Elena (ce se regaseste in apropierea statiunii Nisipurile de Aur). De retinut este si faptul ca majoritatea hotelurilor din zona litoralului au si piscine si ca statiunile montane Bansko, Pamporovo si Borovet sunt noi si atrag mii de turisti anual.
Doua judete din sudul Dobrogei de astazi au fost integrate Romaniei in perioada 1913-1940, cand Cadrilaterul, inclusiv Balcicul a fost redobandit de Bulgaria. Aici s-a ridicat complexul arhitectural de la Balcic, resedinta regala, organizat si decorat dupa gustul reginei Maria. Castelul Balcic era resedinta de vara preferata a reginei. Celebra gradina botanica este unicata in Europa Centrala si de Est, mai ales datorita colectiei de cactusi. Complexul se afla pe tarmul Marii Negre, la o distanta de 42 de km de Varna.
Ce putem cumpara de aici?
Bulgaria ramane cel mai mare producator din lume de uleiuri si esente pentru parfumuri – uleiul de levantica si cel de trandafir sunt de inalta calitate. Vinul, de asemenea, este de o calitate remarcabila!

No comments:

Post a Comment