Agresivitatea verbala – o problema psihologica moderna

Traim intr-un ritm atat de alert incat nu mai apucam sa ne dam seama cand trece timpul, sa analizam suficient de corect ce se intampla cu noi, sa ne oferim timp noua sau sa fim intotdeauna propriul nostru sprijin. Sunt intotdeauna atatea situatii care ne iau prin surprindere si carora efectiv nu le mai facem fata fizic dar mai ales psihic. Si sunt momente in care avem nevoie de un sprijin in plus , de un psiholog care sa ne fie la dispozitie oricand si oricat, fara ceas; care sa ne inteleaga, alaturi de care sa traim sentimentul de empatie , care sa ne fie si confident, care sa ne asculte, sa ne impartaseasca din experienta sa persoanala dar care totodata sa ne ofere raspunsurile pe care nu le primim dar care ne macina. Majoritatea femeilor se confrunta, din pacate ,cu relatii nocive, bolnavicioase, dependente , debusolante, care le consuma si le lasa cu intrebari fara raspuns, fara puterea de a lua o decizie si de a merge mai departe ramanand intr-o relatie nociva pe care o constientizeza, din care isi doresc sa iasa dar nu au gasit calea prin care sa faca acest lucru, se tem , nu au curajul de a se trezi singure de maine si se complac in aceasta teama care le macina si de multe ori, le imbolnaveste fizic.

In umbra acestei stari de spirit se afla intotdeauna un agresor verbal. O boala veche de cand lumea dar neprivita ca fiind o boala decat recent, agresivitatea transforma oameni, distruge psihic si fizic victimele iar pihoterapia poate fi, uneori, tardiva. Un agresor vebal are ca principala arma nu jignirea, vorbele urate sau lovitura fizica, ci manipularea prin instrumente emotionale . Se va victimiza , scuza si pretinde ca nu ii vine sa creada ce aude, astfel incat intoteauna sa isi faca victima (femeia in acest caz) sa para vinovata pntru agresiunea lui, va parasi discutia pentru ca mandria lui va fi alimentata de dorinta ei de a comunica si de a explica, de a nu lasa lucrurile asa. Un „santajist emotional” se va simti intotdeauna bine lasandu-si victima sa il caute pentru a se simti magulit. Este demonstrat psihologic ca agresorii vor fi intotdeauna pe primul loc si vor vrea cu orice pret sa simta ca au acaparat , deci ca pot pastra distanta din teama de cele mai multe ori de a se implica, fiind deja convinsi ca va lupta victima pentru el. Aceasta este categoria pe care o poti numi”panza de păianjen”, care se comporta intocmai ca un paianjen ce aduna in panza sa, toate vietuitoarele mai slabe ( sau nu neaparat slabe cat potrivite gusturilor lui de satisfacere a orgoliului survenit cumva tot din frustrarea ca langa cineva asemenea lui nu ar putea rezista).

Cum recunoaste o femeie abuzul emotional?

1. Este tratata ca un obiect.
2. Nu este ascultata.
3. Este controlata permanent.
4. Ii e teama sa vorbeasca lucruri firesti, banale, de zi cu zi pentru ca el sa nu se supere.
5. Poarta totdeauna masti in functie de cum doreste el ca ea sa fie atunci.
6. Intotdeauna incheie o discutie cand nu vrea sa auda ce are femeia de spus.
7. Un agresor verbal santajeza ,ameninta, devine agresiv fizic cu lucrurile din jur.

Este recomandat ca femeile sa evite sa se implice in astfel de relatii inca de la primele semne, sa evite pe cat posibil legarea in sine de relatii si atragerea unor astfel de oameni in cercul personal. Psihoterapia in cazul femeilor care se afla in aceasta situatie , poate fi o solutie buna aplicata cat mai repede. Cabinetele specializate ofera tratament cu bune rezultate in situatiile de criza ale femeilor care nu sunt prinse doar ele in astfel de crize ci au ajuns in punctul in care si un copil asista la aceste agresiuni. Se sugereaza ruperea cat mai curand a unei astfel de legaturi sau urmarea unor terapii de sustinere in cazul in care victima a pierdut deja controlul propriei raspunderi si posibilitatea de a lua decizii precum parasirea caminului. Agresivitatea verbala conduce cel mai adesea la agresivitate fizica iar starea victimei poate degenera pana la paranoia, tulburare bipolara sau suicid.

No comments:

Post a Comment