Rolul insulinei in producerea de lapte matern

Motivul pentru care atat de multe femei au probleme in a produce suficient lapte matern pentru a-si hrani nou-nascutii, se datoreaza in mare parte si faptului ca pot suferi de prediabet - dereglare a insulinei care subminează furnizarea de lapte.

Intr-un studiu, facut de o serie de cercetatori de la Universitatea din California, oamenii de stiinta vin cu noi stiri sanatate. Ei, explica faptul ca insulina joaca un rol major in procesul alaptarii (secretia de lapte furnizat de glandele mamare).

In timpul lactatiei, glanda mamara umana (sanul femeii) devine extrem de sensibila la insulina. Acesta este primul studiu pentru a descrie modul in care se intampla acest lucru - au precizat cercetatorii. Ei au precizat, de asemenea, ca este primul studiu care arata exact care gene sunt declansate in pieptul unei femei in timpul alaptarii. Astfel, ARN-ul a aratat "in detaliu" procesul prin care se produce laptele la nivelul glandei mamare umane.

Intr-un studiu anterior, s-a descoperit ca mamele cu markeri de metabolism sub-optim de glucoza, au intampinat dificultati in crearea de lapte pentru sugari, sugerand ca insulina joaca un rol major in lactatie. Un exemplu concludent de metabolism sub-optim de glucoza  se poate observa la femeile obeze, care au un nou-nascut foarte mare si nasc la o varsta avansata din punct de vedere matern.

Acest ultim studiu arata acum, cum sanii unei femei pot deveni sensibili la insulina in timpul alaptarii. Celulele de lapte care iau decizii in cadrul matern nu au nevoie de insulina pentru a face glucoza, ceea ce a condus mai multi experti sa creada ca insulina nu a jucat nici un rol direct in lactatie. Este evident că insulina pur si simplu faciliteaza asimilarea zaharurilor. Astfel, cercetatorii au creat "prima bibliotecă accesibila publicului a genelor redate de glanda mamara, bazata pe tehnologia care permite secventierea ARN."

Studiul lor a relevat o serie de gene exprimate in celulele responsabile de producerea laptelui uman, care sunt extrem de sensibile. Oprirea si pornirea orchestrata a mai multor gene are loc in timpul perioadei de tranzitie intre productia de colostru, in primele zile după nastere, si secretia unor cantitati mai mari de lapte in lactatie matura, conform descoperirilor oamenilor de stiinta.


No comments:

Post a Comment