Intrebuintarile steroizilor anabolizanti

Steroizii anabolizanti au fost dezvoltati in anii ‘30 pentru a promova dezvoltarea musculaturii scheletice si pentru a dezvolta caracteristicile sexuale masculine. Medicamentele au fost vazute ca oferind un mare potential pentru proprietatile lor de consolidare pe baza de proteine,​ insa utilizarea lor de catre medici a fost destul de limitata. Utilizarea steroizilor anabolizanti este mult mai frecvent asociata cu culturistii, halterofilii si alti sportivi de sex masculin si feminin.

Steroizii anabolizanti sunt utilizati deoarece au capacitatea de a imbunatati performanta umana prin cresterea masei musculare si scaderea tesutului adipos din organism, astfel incat utilizarea lor depinde de tipul de sport intreprins. Se crede ca utilizarea de steroizi anabolici este larg raspandita in culturismul competitiv. Utilizarea de steroizi in sport este vazuta ca fiind o practica ilegala si sportivi internationali sunt testati pentru a preveni unele avantaje obtinute pe nedrept. Steroizii anabolizanti sunt folositi adesea si de catre amatori, pentru a-si schimba forma corpului, astfel incat, din punct de vedere fizic, sa fie mai musculos.

Steroizii sunt, de asemenea, utilizati si pentru tratarea pubertatii intarziate, unele tipuri de impotenta, pierderea in greutate a corpului din cauza unor conditii (cum ar fi HIV), unele tipuri de anemie, osteoporoza (oase fragile la femeile aflate la menopauza) dar si pentru mancarimile cauzate de o boala de ficat, numita obstructie biliara primara. Steroizii pot fi administrati pe cale orala, prin injectare, creme sau geluri. Dozele prescrise de medici vor depinde de tipul de afectiune suferita, severitatea acesteia si varsta pacientului.

Se crede de utilizarea unor astfel de medicamente ofera organismului suficient timp sa se adapteze schimbarilor si sa evite efectele secundare, astfel incat organismul sa poata reveni la productia normala de hormoni. Această credinta nu a fost verificata stiintific si se bazeaza doar pe consumul utilizatorilor, raportat cu precizie la experientele lor.

No comments:

Post a Comment