Influenta celor din jur

Avand o sora mai mare, bineinteles ca ma influenta inca de la frageda varsta in aproape tot ce faceam. De la  cele mai mici gesturi copiate, pana la idei, conceptii. Fie ca era bine sau nu preluam cate o bucatica din ea de voluntar sau involuntar. Fiind insa in familie, ceilalti membrii observau si incercau sa corecteze ceea ce era gresit, gasind imediat “vinovatul“ si remediind problema.

Dar ajungem in punctul in care ne lasam influentati de anturaj, de colegii de scoala, de prietenii din fata blocului si imprumutam de cele mai multe ori aspectele negative. Astfel ei ne formeaza intr-un mic procent, la fel cum si noi ii formam pe  ei. Imprumutam unii de la altii idei, le slefuim, le transformam si le triem in functie de preferinte.

Una dintre cele mai blamate preluari este cea legata de tigara. Parintii considera ca doar cei din jur influenteaza odraslele lor sa fumeze. Gresit. Fumeaza pentru ca vor, sunt la varsta cand sunt curiosi, toti am facut-o la un moment dat, dar desi am incercat, unii din noi ne-am si oprit. Copilul daca este constrans de prieteni sa fumeze, in genul ca nu mai ”esti prietenul nostru”, este doar vina lui. Are dreptul sa plece oricand din acel grup, nu-i impune nimeni sa stea unde nu se simte bine.

Am dezvoltat asupra tigarii, deoarece este cea mai blamata. Unele persoane au ca viciu ciocolata sau dulciurile. Doar pentru faptul ca este dulce nimeni nu o condamna atat de rau. La fel cum tigara poate, si repet poate produce cancer pulmonar, asa si dulciurile pot intretine diabetul si creste riscul aparitiei bolilor cardiovasculare. Ceea ce conteaza cu adevarat e norocul si starea de sanatate a fiecarui individ in parte. Daca unele persoane au hipoglicemie atunci este recomandat consumul de zahar.

In ceea ce priveste influenta minora, cum ar fi tigara, depinde de fiecare si de sanatatea lui, dar cand intervin influente negative majore, ca furturi sau talharii, atunci chiar este o problema cu ”coloana vertebrala” a individului unde totul se rezuma la puterea de a refuza.

No comments:

Post a Comment