Viata nu e intotdeauna o mama buna…

Ne nastem, crestem, ajungem adolescenti, iubim, suntem gelosi, ne casatorim, suntem parinti, imbatranim si intr-un final ajungem neant. Multi numesc toata aceasta forfota viata. Este, cum bine spunea Paulo Coehlo, „un joc dur si halucinant”, „salturi cu parasuta”, „alpinism” si „vointa”. Daca te gandesti mai bine, viata nu e altceva decat o licarire, o raza de soare care trecere de norii pufosi in drumul spre pamantul mustind de… viata.

In copilarie, viata e traita insutit, fiecare clipa e o vesnicie, lumea toata e noastra. Trecand spre adolescenta, viata capata acccente romantice, iubirea isi face simtita prezenta, clipa devine veac, se imparte uneori la doi. Tineretea aduce dupa ea „viata-carusel”: traim, suferim, iubim cu foc, sotia, copiii, parintii, tot… Dam de greutati, luam in piept viata, ne zbatem pentru orice clipa, o traim acum in trei patru, sase. Facem „salturi cu parasuta” printre rautati, prejudecati, oameni meschini, nesimtiti, analfabeti. Lumea nu mai are pic de culoare. Traim o realitate in alb si negru, arareori in nuante de gri, traim pentru familie, pentru noi.
La maturitate, viata inseamna „alpinism”. Escaladam si cadem, ne ridicam si iarasi escaladam, uneori pana in varful muntelui, alteori doar cativa metri de la baza lui. Depinde cat de mult ne dorim sa prindem „trenul vietii” care nu sta nicio secunda. Sunt unii care renunta la „cursa” prea devreme si prefera sa traiasca in anonimatul unei vieti monotone. Altii ajung la linia de sosire si primesc laurii victoriei. Pentru cei din urma viata nu e nimic altceva decat un nou motiv sa porneasca pe un alt drum.

Inevitabil ajungem si la batranete cand viata depinde foarte mult de „vointa”, e „un joc dur si halucinant” pentru a supravietui chiar si pentru o secunda in plus. Clipa se traieste de multe ori in singuratate, in durere, intre rasarit si apus. Intr-un final ne dam seama, printre ultimele licariri ale ei, ca viata nu e intotdeauna o mama buna, care te mangaie cand te simti singur, care te sprijina oricand, care iti da tot ce ai nevoie cand ai nevoie. Viata e lupta ta cu tine insuti…

No comments:

Post a Comment