Ce sunt si prin ce se diferentiaza cablul FTP si FTP cu sufa

Pentru a avea acces la internet, retelele exterioare si interioare sunt construite datorita cablurilor de calitate superioara. Pentru exterior se utilizeaza in general cablul FTP, in special cablul FTP cu sufa, in timp ce, la interior, se utilizeaza cablu UTP.

Cablul UTP este flexibil, realizat din 4 perechi de fire izolate intre ele, dar fara ecranare, torsodarea perechilor producand izolarea fata de interferentele externe. Cablu FTP, pe larg cablu torsodat ecranat cu folie sau, in engleza Foiled Twisted Pair, de unde vine si prescurtarea, este in realitate un cablu UTP in care firele conductoare sunt invelite intr-o folie exterioara de ecranare, aceasta folie avand drept scop protejarea crescuta impotriva interferentelor externe. Folia are inca un scop suplimentar, si anume, acela de conductor de impamantare electrica.

Cablul FTP cu sufa este identic cu cablul FTP doar ca, in plus, dispune de o sufa metalica care ajuta la stabilitate si impiedica deterioarea mecanica, sufa ajutand si la impiedicarea interferentelor externe. Cablul FTP cu sufa este utilizat in exterior, in realizarea retelelor de date unde punctele de prindere sunt la distanta mare. Practic, sunt firele intinse pe stalpi, iar sufa impiedica ruperea sau deteriorarea cablului atunci cand fenomenele meteo extreme ar putea produce daune.

Cablu FTP utilizat pentru retelele de tip Fast Ethernet

Datorita ecranarii, cablul FTP este utilizat in cadrul retelelor de internet de mare viteza. In ultimii ani, marile companii de internet au inlocuit cablurile UTP cu cabluri FTP cu sufa, ceea ce a dus la realizarea de viteze de internet uimitoare, care pana in urma cu putin timp acest lucru nu era posibil. In plus, exista si marele avantaj pentru companii, pentru ca durata de viata (de utilizare) a unui cablu FTP cu sufa este mult mai mare fata de cablul FTP fara sufa. De aceea s-a renuntat in ultima perioada la utilizarea cablului FTP simplu, iar cablul UTP se foloseste doar pentru retelele interioare.

No comments:

Post a Comment