Merkel scoate SUA din joc

Negocierele de pace de la Minsk dintre Vladimir Putin, pe de o parte, si Angela Merkel, Francois Hollande, respectiv Petro Poroshencko, din partea Europei si Ucrainei, pe de alta parte, fara Barak Obama, s-au incheiat in coada de peste, pe fondul unei recrudescente armate de neinchipuit dintre separatistii rusi si ucrainieni.

Donetk-ul si Lugansk-ul ramin cum a spus Putin, autonome, iar Crimea, pamint rusesc. Rostul acestui sumit, declara Merkel, a fost unul tactic, menit sa opreasca ofensiva separatista, sprijinita de Kremlin, obiectiv indeplinit cu fixarea unei date de incetare a luptelor, si de retragere a armamentului greu ( fara sa existe garantia respectarii acestora!). Reactivarea misiunii OSCE, de asemenea, pare un punct cistigat, dar modificarea Constitutiei Ucrainei, cit si reluarea controlului asupra granitelor, ramin deziderate greu de atins, observa Poroshenco.

Miza lui Putin, si anume, inghetarea conflictului pe termen lung, dar si diminuarea presiunii internationale, pare sa fi fost atinsa. Alfel spus, ramine cum a fost. Sagetile otravite, trimise de Putin spre Deveselul si catre flota din Marea Neagra, la adresa Rominiei si Moldovei, in afara sumit-ului, n-au trect neobservate la Bucuresti, nici la Washington, dar asta-i alta poveste.

No comments:

Post a Comment