Legea 544 sau accesul garantat la informatie

Pentru asigurarea accesului oricarei persoane la informatiile de interes public autoritatile si institutiile publice au obligatia de a organiza compartimente specializate de informare si relatii publice sau de a desemna persoane cu atributii in acest domeniu. Acest aspect este precizat in legea care priveste liberul acces al oricarui cetatean la informatiile publice, mai exact legea nr-ul 544, publicata in Monitorul Oficial in 2001.

Jurnalistii din ziua de azi, in unele cazuri sau in mai multe situatii, fac abuz de aceasta lege. Chiar daca ea este data in folosul cetateanului, se pare ca nu sunt putini cei care inca ascund informatii sau chiar deformeaza realitatea si prin acest aspect reusesc sa dezinformeze - creand astfel o mare prapastie in spectator si “spectacolul vietii” asa cum ar trebui el vazut. In ziare Sebes Alba, se intampla de multe ori sa observam acest aspect, sa fim martorii dezinformarii din cauza unor reporteri care nu isi fac treaba cum trebuie sau pur si simplu - de dragul senzationalului, tind sa exagereze. Ei uita de multe ori ca: Accesul liber si neingradit al persoanei la orice informatii de interes public, constituie unul dintre principiile fundamentale ale relatiilor dintre persoane si autoritatile publice, in conformitate cu Constitutia Romaniei si cu documentele internationale ratificate de Parlamentul Romaniei. Ei bine - accesul la informatie reprezinta pentru multi in ziua de azi un atuu. Reporterii de pilda se folosesc de aceasta lege pentru a obtine informatii ce nu trebuie sa le parvina, iar atunci cand se lovesc de intrigi si refuzuri, merg pe principiul libertatii si al accesului liber la informatie.

Este foarte important sa stim ca avem aceasta lege, este foarte important sa ne cunoastem toate drepturile insa la fel de bine si de important este sa ne stim si obligatiile avand in vedere ca intr-o societate care se respecta lucrurile pot functiona bine numai cu echilibru si cu daruire din ambele parti ale unei balante.

No comments:

Post a Comment