Experimente interesante care au dezvaluit lucruri uimitoare despre miros

Mirosul de carti vechi. Deschideti o carte veche si veti fi intampinati de un miros specific. Este o stiinta in spatele mirosului care poate fi cheia conservarii perfecte a cartilor vechi. Cand se folosesc metode clasice de datare a unei carti sau document, distrugem si parti mici din ele. Metodele comune presupun analiza cernelii sau a unui fragment care e supus datarii cu carbon. Mirosul de carte veche ne-a dat si o varianta mai simpla de datare a vechimii sale.

Mirosurile sunt create de compusi organici volatili, care sunt eliberati cand dam foile din carte, compusi care pot spune multe despre varsta si conditia hartiei. In urma unor teste facute prin mirosit pe teste vechi, cercetatorii au depistat 15 compusi care pot detecta nivelul de distrugere a hartiei. In teorie, mirositul cartilor si paginilor va poate ajuta sa determinati starea de degradare a hartiei, ceea ce se poate dovedi folositor pentru conservarea sa. Iarba proaspat taiata. Mirosul de iarba proaspat taiata este foarte bun pentru destresare si relaxare, chiar s-a ajuns si la eu de grass, parfum brevetat de Universitatea din Queensland. Dar de ce iarba proaspat taiata miroase in felul asta? De fapt, mirosul pe care il consideram calmant si destresant e un semnal de primejdie. Un studiu din 1983 a aratat ca atunci cand insectele ataca anumiti copaci, copacii alerteaza prin miros ceilalti pomi din jur pentru a se feri de acest pericol.

Alt studiu din 2010 a aratat o relatie complicata indusa de aceste mirosuri puternice de iarba taiata. Plantele isi protejeaza viata cu ajutorul unor mirosuri puternice care atrag dusmanii daunatorilor sa isi depuna oualele si sa le fereasca de insectele care le ataca.

No comments:

Post a Comment